Kerken en bijbels verbrand, christenen aangevallen op straat

Duizenden moslims hebben in augustus meer dan 20 kerken en honderden huizen vernield en in brand gestoken in de christelijke wijk in Jaranwala, Oost-Pakistan. Ook werd een begraafplaats verwoest. ‘Woorden schieten tekort als ik dit schrijf. Wij, bisschoppen, voorgangers en leken zijn diep bedroefd’, plaatste bisschop Azad Marshall, leider van de Protestant Church of Pakistan, woensdag op Twitter. Hij beschrijft hoe kerkgebouwen in brand zijn gestoken, bijbels ontheiligd en christenen gemarteld en lastiggevallen worden ‘omdat ze valselijk beschuldigd worden van het schenden van de heilige Koran’.

 

Waarom?

Reden voor deze aanval zijn spanningen tussen lokale moslimgemeenschappen en christenen. Aangezien ruim 96 procent van de Pakistaanse bevolking moslim is, zijn christenen een kleine minderheid. Volgens een politierapport zijn twee christelijke mannen uit Jaranwala aangeklaagd door de politie van de stad op grond van ‘het ontheiligen van de heilige Koran en het beledigen van de profeet Mohammed’.  Ingewijden melden dat de politieagent ook mensenhandelaar was en twee christelijke broers vals beschuldigde van godslastering omdat ze geld van hem hadden teruggevraagd wat ze al hadden betaald voor een vlucht naar het Westen.

 

Ingrijpende gevolgen

Wat ook de oorzaak is, de gevolgen zijn ingrijpend voor de christelijke gemeenschap in Jaranwala, een buitenwijk van Faisalabad. Veel christenen zijn hun dierbaarste plekken, huis en kerk, kwijt. En met hun huizen zijn ook goederen en kleding verloren gegaan.

Daar komt bij dat de meeste Pakistaanse christenen financieel zwak zijn.

De overheid heeft inmiddels hard ingegrepen, maar stelt helaas geen hulp of tegemoetkoming in het vooruitzicht. De christenen in Pakistan zijn aangewezen op hulp uit het buitenland.

 

Gebed

We willen oproepen voor onze broeders en zusters in het getroffen gebied te bidden tot onze God. Ze hebben het zwaar en worden bedreigd in hun bestaan. En dat vanwege hun geloof in Jezus Christus. Sommigen redden hun leven door zich ’s nachts in de velden te verstoppen.

 

Hulp bij herstel en zorg

Via onze partner YWAY (zie ons diaconale project Armoede verlichting en gemeenschapsvorming, PAK151) willen we hulp bieden bij het herstel van huizen en kerken en het geven van  noodzakelijke zorg. Hoop brengen waar wanhoop heerst. Helpt u mee? Giften kunnen overgemaakt worden op IBAN NL52 INGB 0000 5353 00 t.n.v. Landelijk Kerkelijk Bureau o.v.v. noodhulp christenen Pakistan of – in het geval van een actie in jouw gemeente voor dit noodhulpproject – op het rekeningnummer van de diaconie. Hartelijk dank!

Deel dit artikel via

Uw donatie

Doneer op een andere manier

Bekijk deze projecten

Armoede­verlichting en gemeenschaps­vorming

Lees meer