Projectomschrijving

In het noordoosten van Haïti worden jongens voorgetrokken, zij mogen naar school. Meisjes niet, zij zijn handig in het huishouden. Maar scholing is juist erg belangrijk om de armste gezinnen uit een neerwaartse spiraal te halen. Stichting Hulp Haïti betaalt daarom het schoolgeld voor deze kansarme meisjes, de ouders dragen zelf bij aan het inschrijfgeld. Zo krijgen de meisjes kans op een betere toekomst. En kunnen zij later – met behulp van een eigen inkomen – hun familie ondersteunen.

Waarom dit project?

Het scholingspercentage in het gebied is erg laag, ongeveer 60%. Vooral de armste gezinnen kunnen (niet alle) kinderen naar school sturen en stellen hun dochters achter bij hun zoons. De scholen zijn er, maar de families hebben gewoonweg niet de financiële middelen op de opleiding te betalen. Ouders ontbreekt het vaak aan (voldoende betaald) werk.

Impact

Scholing is belangrijk voor de opbouw en vooruitgang van families en van het land. Meisjes van 4 -18 jaar oud krijgen de kans om opgeleid te worden en later een beroep te kunnen gaan uitoefenen. Daarmee zullen ze ook hun familie kunnen ondersteunen. De meesten zullen naar de stad gaan om te werken of om verder te studeren als dat kan. Deze meisjes krijgen zo de kans op een betere toekomst in een op het oog uitzichtloze situatie.

Wat kunnen we leren?

Stichting Hulp Haïti werkt samen met een aantal scholen in de omgeving. Daarnaast helpen lokale, betrouwbare vrienden met de selectie van de kinderen zodat het schoolgeld naar de juiste families gaat. Ouders komen bij de medewerkers van de stichting langs met de aangeschafte materialen om aan te tonen dat ze het geld echt hebben gebruikt voor schoolmaterialen zoals boeken, uniforms, schoenen, tassen, schriften en pennen. De kinderen moeten per kwartaal hun rapport laten zien. Verder staat de stichting in nauw contact met de scholen over de kinderen.

Deel dit artikel via

Uw donatie

Doneer op een andere manier

Bekijk deze projecten

Rehabilitatie kindslaven

Lees meer

Opvangcentrum straatkinderen

Lees meer

Opvang en begeleiding weeskinderen (Thembalethu)

Lees meer