Projectomschrijving

De basisschool is voor San-kinderen (de ‘Bosjesmensen’ in Botswana) een hele uitdaging. Omdat ze hun eigen taal spreken, kunnen ze het onderwijs in de landstaal niet goed volgen. De peuterschool Kaikagu bereidt Sanpeuters voor op de basisschool. Dat doen de juffen door de landstaal te spreken en door de peuters alvast te laten wennen aan het naar school gaan. Zo kan een Sankind vol vertrouwen op de basisschool starten!

Waarom dit project?

De San (bosjesmensen) vormen in Botswana een minderheidsgroepering. Ze worden door anderen niet altijd met respect behandeld. Bovendien spreken de San hun eigen taal in plaats van de landstaal, het Tswana. Als een San kind naar school gaat, begint hij of zij daardoor met een achterstand. Kaikagu pakt dit probleem effectief aan. Een jaar voordat de kinderen naar de reguliere school moeten, zijn ze welkom op de peuterschool. Door met de juffen te spelen en te zingen in het Tswana, leren de peuters de landstaal. Zo wordt de achterstand (deels) weggewerkt. Eenvoudig, maar doeltreffend.

Impact

Kinderen die de landstaal begrijpen, komen beter mee op de reguliere basisschool en haken minder snel af door verveling.  Daarnaast hebben de kinderen die de peuterschool bezochten een voorsprong, omdat ze al leerden hoe het is om in een kringetje te zitten, naar de juf te luisteren en samen te werken. Een San kind dat het peuterschooltje bezocht, heeft zo een betere kans van slagen in het reguliere onderwijs.

Wat kunnen we leren?

Kaikagu vraagt van de ouders van de peuters die de school bezoeken een kleine financiële vergoeding. Vaak kunnen de ouders dat geld niet opbrengen. Gelukkig is er voor ouders altijd een andere manier om bij te dragen aan het schooltje. Bijvoorbeeld door het schooltuintje te onderhouden of door op een andere manier tijd en energie te ‘doneren’. Het blijft een uitdaging om de ouders bij de school te blijven betrekken.

Deel dit artikel via

Uw donatie

Doneer op een andere manier

Bekijk deze projecten

Hoop voor Sanjongeren

Lees meer

Opvang en begeleiding weeskinderen (Sun City)

Lees meer