Selecteer een pagina
Generic selectors
Alleen exacte overeenkomsten
Zoeken in de titel
Inhoudelijk zoeken
dlm_download
Generic selectors
Alleen exacte overeenkomsten
Zoeken in de titel
Inhoudelijk zoeken
dlm_download

Rahi moest bijna stoppen met school

Rahi Iddrisu (midden op foto) is een leerling van de Paansiya (basis)school in het Yendi-district in Ghana (Afrika). Ze is twaalf jaar oud. Er zijn in haar dorp nog weinig kinderen die in hun eigen taal, het Dagbani, kunnen lezen.

Rahi kan echter vloeiend lezen dankzij de alfabe­ti­se­rings­lessen in de moedertaal die de organi­satie LDP, met steun van diaconaat CGK,  geeft. Ze kreeg op haar school deze lessen en ze genoot daar erg van. Ze begon laat aan school omdat naar school gaan niet gebrui­kelijk is in haar dorp. Ze is nu 9 maanden bezig met de cursus lezen en schrijven en nu leest ze al vloeiend en doet haar best mooi te kunnen schrijven!

hulp in de huishouding?

Maar recent gebeurde iets naars.  Een hele week lang stapte Rahi de school niet binnen. De meester die het onderwijs geeft vroeg haar vrien­dinnen waarom Rahi niet meer kwam. Tot zijn verbazing vertelden ze hem dat Rahi met school is gestopt. Haar moeder wil haar binnenkort naar Accra, de hoofdstad van Ghana, sturen waar ze hulp in de huishouding zal worden. Toen de meester contact opnam met haar vader, was hij daar niet van op de hoogte. Deze afspraak was dus tussen moeder en dochter gemaakt. Rahi's vader probeerde te voorkomen dat Rahi naar Accra ging, maar dat lukte niet zo goed. De vader van Rahi riep toen de hulp van iemand van de LDP in en ze spraken op school af. Daar waren beide ouders.

toch weer naar school!

De bemid­delaar van de LDP zei: we zijn hier vandaag zodat Rahi een verhaaltje aan haar ouders kan voorlezen. Rahi rende naar haar klas en haalde haar leesboek op. Ze begon voor hen een verhaal in Dagbani voor te lezen. Ze gloeide er helemaal van! En je merkte dat er wat gebeurde. De ouders waren beide zo enthou­siast dat er ineens een opening was. Haar moeder zei: ‘Ik ben echt verbaasd dat je dit kunt. Ik wilde wel dat ik dat ook kon!’ Kunnen jullie niet iets bedenken, zo was de vraag, zodat Rahi verder kan met haar opleiding en niet naar Accra hoeft met alle risico’s die daaraan vastzitten? Dat werd besproken, met als uitkomst dat Rahi verder kon met haar schoolprogramma!

Rahi zit weer op school en volgt met plezier de lessen. En het mooie is dat de verhalen die ze leest uit de Bijbel komen. Ze gaan over God die haar en deze wereld maakte! Zo leert ze ook meer en meer over de bedoeling van het leven.

Steun Rahi en lees meer over dit project …

Er is ook een filmpje over dit project:

Print Friendly, PDF & Email