
SchuldHulpMaatje
Een bekende driedeling in de kerkelijke diaconale inzet is het werken vanuit je hart, hoofd en handen. Die driedeling is ook te herkennen in de inzet van kerken op het terrein van schuldhulpverlening en actuele ontwikkelingen daaromtrent, zo vertelt Carla van der Vlist van SchuldHulpMaatje. Ze geeft in dit artikel belangrijke adviezen aan diaconieën:
‘Barmhartigheid is de grondhouding van de mens, die een ‘warm’ hart heeft voor mensen in ellende. Barmhartigheid is niet vrijblijvend, het is de consequentie van het geloofsleven, waarbij we in de kwetsbaarheid van de ander ook de eigen hulpbehoevendheid ervaren. Door liefde, zorg, bijstand en concrete hulp aan de naaste draagt de christelijke beweging in de praktijk uit wat zij vanuit het geloven leert. Uit deze omschrijving komen drie richtingaanwijzingen voort, die mensen, geloofsgemeenschappen, samenleving, overheid en bedrijven kunnen oppakken en waarmee ze vandaag al mee kunnen beginnen.
hart: ons beeld over mensen in schulden wijzigen
In het Nederlands kennen we maar één woord voor schuld. In het Engels zijn er twee woorden, namelijk ‘guilt’ en ‘debt’. In het Engels is het duidelijker dat schulden hebben niet gelijk staat aan schuldig zijn. Helaas is het oude dogma ‘eigen schuld, dikke bult’ nog steeds niet vertrokken uit onze samenleving. Het zou enorm helpen als we het taboe op schulden doorbreken en oude beeldvorming achter ons laten.
Schulden komen nooit alleen en veroorzaken enorm veel stress, schaamte, bemoeienis van instanties of deurwaarders, dreigbrieven, chaos vanwege een digitale brievenbus en vooral een stapeling van problemen: in je relaties, gezondheid, je werk, je huisvesting, etc.. Schulden, zeker wanneer ze langer duren, werken ontwrichtend. Mensen komen daardoor niet meer tot hun recht met hun talenten en kwaliteiten, belanden op een zijspoor in de samenleving en raken geïsoleerd. Deze verhalen krijgen de SchuldHulpMaatjes mee in hun contacten met hulpvragers.
Wat is het juiste beeld? Een poging: de groep is veel groter dan je denkt. Ruim 1,5 miljoen huishoudens kampen met problematische schulden of met risico op problematische schulden, dat zijn 1 op de 5 huishoudens in Nederland. Daarnaast hebben ca. 40% van de Nederlanders betalingsachterstanden. Mensen met schulden zijn overal onder ons. SchuldHulpMaatje heeft een vraag- en antwoordspel: ‘taboedoorbrekers’ ontwikkeld, waarmee meningen en verhalen gedeeld kunnen worden.
Slechts 14% van de huishoudens met problematische schulden (circa de helft van deze 1,4 miljoen) is in beeld bij de schuldhulpverlening. Anderen vinden de weg niet, durven niet aan te kloppen of lopen tegen een muur op. Het duurt 3 tot 5 jaar tot men hulp durft te vragen, waarbij ondertussen de schuld fors is opgelopen.
Oorzaken van schulden zijn enorm divers, een schuldsituatie kan iedereen overkomen. Belangrijkste oorzaken zijn grote veranderingen in het leven, zoals verlies van werk, gezondheid, relatie. Veranderingen met een groot effect op het inkomen. Een grote groep mensen met een laag inkomen heeft geen reserves om dit op te vangen en loopt aan tegen een opeenstapeling van schulden en het dichten van het ene gat met het andere. Daarnaast speelt mee dat mensen te hoge risico’s nemen bij bijvoorbeeld het kopen van een huis of kopen op afbetaling, en door aanhoudende stress kortetermijnbeslissingen nemen, die niet altijd verstandig zijn.
Voor het oplossen van schulden is meer nodig dan het ordenen van de financiën. Stressfactoren veroorzaken een mentale chaos, waarbij machteloosheid en uitputting toeslaan en er geen beroep meer gedaan wordt op de innerlijke krachten en talenten. Dit geldt ook voor mensen die langdurig een tekort aan tijd hebben.
De overheid is voor de helft van de schulden schuldeiser. Bijvoorbeeld vanwege het stelsel van toeslagen bij zorg, huur, en kinderopvang, dat bij terugvordering het begin van een schuldenberg veroorzaakt. Volgens onderzoek blijkt dat er bij schulden kleiner dan 2.500 euro gemiddeld 151 procent boven op het oorspronkelijke bedrag komt aan allerlei kosten. Schulden zijn 2,5 x zo groot nadat er een deurwaarder aan te pas is gekomen.
Kortom, schulden komen niet vanzelf, door taboe en schaamte vraagt men te laat om hulp, stapelen schulden enorm op en speelt de overheid een belangrijke rol als schuldeiser. Dat moet anders.
hoofd: de menselijke maat onderdeel maken van het beleid
De Nationale Ombudsman heeft in zijn recente rapport over armoede en schulden gezegd dat normen van behoorlijkheid of zedelijkheid belangrijk zijn bij de vraag of de overheid voldoende haar rol vervult.
De schuldhulpverlening is gedecentraliseerd in Nederland. Dat biedt voordelen omdat gemeenten dichter bij de burger zijn, waardoor de bejegening anders kan zijn, waarvoor vaak gepleit is. Er zijn positieve tekenen dat dit lukt bij gemeenten, die proberen hun beleid te verruimen en hiermee te experimenteren. Er is ook meer aandacht voor de bredere oorzaken van schulden en de effecten op mensen.
Helaas is door het invoeren van de zogenoemde fraudewet veel de verkeerde kant op gegaan, waardoor er onterechte en onrechtvaardige situaties ontstonden, omdat mensen in schulden diep in de problemen kwamen nadat een kruisje op het formulier anders had moet worden ingevuld of een regeling niet goed begrepen was. De fraudewet draait bewijsvoering om: niet instanties moeten aantonen fout te zijn, maar de burger. Ondertussen kan de instantie geld terugvorderen of inkomen stop zetten. De fraudewet is een van de grote veroorzakers van de toeslagaffaire van ouders met kinderen. SchuldHulpMaatje pleit ervoor, dat we als kerken en organisaties dit, met een beroep op een rechtvaardiger en menselijker beleid, niet meer laten gebeuren. Dat vraagt bij ontwikkeling van regelgeving meer scherpte richting kabinet, parlement en politici. En het vraagt een kerk die kiest voor degenen die niet meer beschermd zijn als de overheid haar zwaard onbarmhartig hanteert.
Kortom, alert zijn, wanneer beleid onbarmhartig uitwerkt op de mensen die onze steun verdienen en barmhartig zijn, omdat ieder mens een nieuwe start verdient, hoe de situatie ook ontstaan is.
handen: van curatief naar preventief beleid
Bij de start van SchuldHulpMaatje was onze missie eenvoudig: eerder in contact komen met mensen zodat schulden niet teveel oplopen en hen begeleiden met een vrijwilliger zodat ze weer rechtop in het leven kunnen staan, zelfredzaam of zoveel mogelijk zelfredzaam of samenredzaam zijn, en ook niet meer afhankelijk van diaconale hulp. Een SchuldHulpMaatje, dat langszij komt, niet boven mensen staat, maar meedenkt en begeleidt om een weg te vinden uit de tunnel.
Van meet af aan was onze visie en drive: mensen hebben mensen naast zich nodig, die vanuit compassie en naastenliefde, gedreven door het Evangelie van Jezus Christus, er zijn en helpen financieel overzicht te krijgen om stap voor stap de problemen aan te pakken en tegelijk samen te ontdekken wat er nog meer nodig is om volwaardig mens te zijn. Vele Maatjes staan elk jaar op, vele vrijwilligers komen in contact met mensen die ze anders nooit ontmoeten. Over verbinding gesproken, daar zit het goud van onze samenleving.
Het verrijkte onze diaconale uitgangspunten van het ‘helpen van wie geen helper heeft’, het ‘helpen aan recht’ of zoals je wilt ‘helpen onder protest’ met een nieuw diaconaal uitgangspunt: ‘helpen aan perspectief’. Hiermee werd de diaken of diaconale vrijwilliger een coach en veranderde de rol van diaconie.
SchuldHulpMaatje werd geboren en bracht nog een ander cadeau met zich mee. De interkerkelijke en oecumenische samenwerking werd verstevigd, omdat landelijke en lokale kerken hun nek durfden uit te steken met een actievere rol in de samenleving, en ondersteuning bij schulden niet alleen aan de overheid lieten.
Het betekende ook: het werk professioneler aanpakken en investeren in opleiding voor de helpers die hun vrije tijd en talenten beschikbaar stelden. De kerken hebben voor deze aanpak van schulden in kerk en samenleving hun nek uitgestoken. Er zijn heel wat gesprekken gevoerd en gelukkig waren er in elke plaats kerken en diaconale pioniers, die erin geloofden. Begin november is in Groningen de honderdste locatie van SchuldHulpMaatje geopend.
Een belangrijk nieuw uitgangspunt van diaconie is preventie geworden. Hoe is die hoge schuldenberg en de daarmee samenhangende ellende te voorkomen? SchuldHulpMaatje heeft ontdekt, dat mensen eerst anoniem online hulp zoeken, en daarom helpen we ca. 35.000 mensen online preventief via vijf webplatforms (met een bereik ca. 300.000 bezoekers). De SchuldHulpMaatjes hebben zo een nieuwe manier van helpen ontwikkeld om het verschil te maken, en de tools van marketing en communicatie en data-analyses ten goede te gebruiken in plaats van mensen te verleiden, zoals de commercie dat doet, om te blijven kopen.
Deze ontwikkeling heeft ook geleid tot het ontstaan van Geldfit, nu onderdeel van de Nederlandse SchuldHulpRoute, een verzelfstandigd initiatief van SchuldHulpMaatje, dat preventief mensen met beginnende schulden leidt naar hulp online of lokaal de weg wijst naar hulp.
Preventie is een werkwoord en geen beleidsterm. De overheid neemt preventie als uitgangspunt in haar beleid (die winst is nu behaald), maar moet nog steeds beter vrijwilligers de ruimte geven. Er blijft koudwatervrees voor de deskundige eigenwijze vrijwilligers.
Preventie is erbij gebaat als omgang met geld en geldzorgen gethematiseerd wordt in huiskamers, schoolklassen, huwelijken, bedrijven, kerken. Verstandig omgaan met geld waarbij het geld niet de baas is in je leven, maar je juist helpt je bestaan op te bouwen. Hier ligt voor de kerk een taak om met overtuiging leiding te geven aan dit gesprek, niet moralistisch maar voorbeeld gevend. ‘
Heb je vragen over schuldhulpverlening, neem dan contact op met het diaconaal bureau: diaconaat@cgk.nl.
(Dit artikel verscheen in Diakonie & Parochie in december 2021)