Selecteer een pagina
Generic selectors
Alleen exacte overeenkomsten
Zoeken in de titel
Inhoudelijk zoeken
Post Type Selectors
dlm_download
Generic selectors
Alleen exacte overeenkomsten
Zoeken in de titel
Inhoudelijk zoeken
Post Type Selectors
dlm_download

Senegal bereidt zich voor op corona

Onze kerken steunen al een aantal jaren project SEN136, het project Medische missie van Jan en Tabitha Kieviet. De familie Kieviet werkt en woont in Senegal. Tabitha is er als arts verbonden aan een kliniek en Jan houdt zich bezig met projecten die te maken hebben met muziek, het vertellen over Jezus en de verbinding met de organi­satie die Tabitha en Jan uitzond: CAMA zending. Marcel Oosterkamp van CAMA ging met Tabitha in gesprek en van dat gesprek geven we hier graag iets weer.

voorbereidingen

Het corona­virus waart over de hele wereld rond. Op dit moment is het aantal besmet­tingen in Senegal nog niet te verge­lijken met sommige Europese landen, maar Tabitha en haar Senegalese collega's bereiden zich zo goed mogelijk voor op wat nog komen kan. Ze zijn begonnen met het geven van voorlichting omtrent het corona­virus. Dankzij haar medische expertise kan Tabitha hier tot zegen zijn.  Zij heeft met het personeel de kliniek waar zij leiding­geeft inmiddels klaar­ge­maakt voor de opvang van de eerste coron­a­pa­ti­ënten. In een stad niet ver daarvandaan zijn de eerste patiënten positief getest. Alertheid is dus geboden. Het personeel is getraind en vanwege de besmet­te­lijkheid van het virus is er een isola­tiezaal ingericht.

betrouwbaar

Tabitha is betrokken bij een corona-noodcom­missie die werd opgericht. De commissie zorgt voor betrouwbare infor­matie en adviezen aan kerken en chris­te­lijke klinieken. Ook is er op de lokale radio een voorlich­tingsspot uitge­zonden. Voorlichting is belangrijk, want mensen zijn bang en zoeken vanuit de cultuur naar een geeste­lijke oorzaak en oplossing. Er zijn al bescher­ma­mu­letten tegen het virus in omloop en er gaan verhalen rond over het eten van knoflook en het drinken van Chinese kruidenthee. Dat zou helpen tegen het virus. Tabitha is blij dat kerken zich samen organi­seren voor gebed en juiste voorlichting.

thuisonderwijs

In Senegal zijn de scholen, net als in Nederland, gesloten vanwege het corona­virus. Tabitha en haar man Jan proberen samen met hun kinderen een nieuw dagritme te vinden. Wat dat betreft, lijkt hun situatie op die van de gezinnen in Nederland. Gelukkig is er voor de kinderen Neder­landse Schooltv.

gevolgen

Mocht het virus zich net zo snel verspreiden als in Europa, dan is de kans groot dat in landen als Senegal het gezond­heids­systeem de epidemie niet aan kan. Men hoopt dat de hitte het virus afremt, maar dat is afwachten. De Senegalese overheid reageert snel en adequaat op de situatie en de bevolking lijkt de maatre­gelen te accep­teren, behalve een aantal religieuze leiders die weigeren hun bijeen­komsten af te gelasten. De maatre­gelen kunnen heel ingrijpend zijn voor de mensen. Een voorbeeld hiervan is het afgelasten van de regionale veemarkt in Dahra. Een patiënt van de kliniek kon zijn schaap niet verkopen en had daardoor geen geld voor medicijnen. Dit voorbeeld toont de directe gevolgen aan. Als deze situatie lang voort­duurt, zal dat hier snel leiden tot armoede, aldus Tabitha.

___________________

bron: CAMA Zending, Marcel Oosterkamp

meer over het werk van Tabitha en Jan: www.kieviet.org

contact: Diensten­bureau CGK via het e-mailadres in coronatijd: verbinding@cgk.nl.

Hulp nodig of hulp bieden? Check lande­lijke en lokale acties #nietalleen via www.cgk.nl/nietalleen

Print Friendly, PDF & Email