Selecteer een pagina
Generic selectors
Alleen exacte overeenkomsten
Zoeken in de titel
Inhoudelijk zoeken
dlm_download
Generic selectors
Alleen exacte overeenkomsten
Zoeken in de titel
Inhoudelijk zoeken
dlm_download

trainingsprogramma kleuterscholen Indonesië gaat door

Covid-19 betekent voor heel veel kerkenwerk dat er op de pauzeknop wordt gedrukt. Dat geldt in Nederland, dat geldt ook in Indonesië. Toch is er in Toraja-Mamasa een manier gevonden om de training van kleuter­scholen door te laten gaan. (N.B. deze foto dateert van voor het Covid-19 tijdperk.)

In het verleden waren het enorme happe­nings, de trainings­bij­een­komsten van de onder­wijzers van de kleuter­scholen die met steun uit Nederland op tal van plaatsen zijn opgezet.

Het belang van die kleuter­scholen is groot. Als ouders hun kinderen op de lagere school willen  aanmelden, dan is een certi­ficaat van de kleuter­school nodig. De overheid loopt evenwel enorm achter met het stichten van die kleuter­scholen. Met hulp vanuit Nederland zijn door de Gereja Toraja Mamasa in heel veel dorpjes in het Mamasa­gebied kleuter­schooltjes gebouwd met onder­wijzers uit de kerk. In een aantal plaatsen heeft dat ertoe geleid dat er in dat dorp een chris­te­lijke gemeente is ontstaan. De kleuter­school dus als zendingsinstrument!

Maar dan is het wel van belang om de onder­wijzers regel­matig training en bemoe­diging aan te bieden. In het verleden gebeurde dat in groots opgezette trainings­bij­een­komsten, waarbij onder­wijzers uit het hele gebied op één plek samen­kwamen. Dat is nu echter niet mogelijk door Covid-19. Toch kan er nu wel training gegeven worden, namelijk door in veel kleinere groepen bijeen te komen, zodat je de benodigde afstand in acht kunt nemen. Dat betekent wel dat er meer bijeen­komsten moeten zijn, en daar is natuurlijk meer geld voor nodig.

Het begin is er al. Helpt u mee, om het hele programma mogelijk te maken?

 

 

Print Friendly, PDF & Email