
verantwoordelijk voor elkaar
Nu het aantal besmettingen door corona oploopt, worden de maatregelen in veel sectoren weer aangescherpt. In de persconferentie werden geen maatregelen genoemd die het kerkelijke leven in directe zin betreffen. We lezen dit bijvoorbeeld af aan de regels voor de plechtigheden bij huwelijken en begrafenissen: alleen voor het feest bij een huwelijk gelden beperkende maatregelen, omdat dit valt binnen de kaders van een evenement.
verantwoordelijk voor elkaars gezondheid
Wel wijst de situatie van besmettingen en druk op ziekenhuizen erop dat het belangrijk is om verantwoordelijkheid te nemen voor elkaars gezondheid. Daarom zijn de basisregels ook voor kerkgemeenschappen goede uitgangspunten:
- blijf thuis / laat je testen bij klachten;
- was je handen;
- hoest en nies in je elleboog;
- bewaar afstand naar elkaar toe (het algemene advies van de minister-president is: neem 1,5 meter afstand in acht, daarmee bescherm je jezelf en anderen);
- zorg dat je goed ventileert als je met elkaar in één ruimte zit.
Vanuit de mondkapjesplicht in openbare gebouwen, kan daar als advies voor de kerken bijkomen:
- draag een mondkapje bij beweging in een ruimte waar je niet op afstand van elkaar kunt blijven. Denk aan binnenkomst en vertrek bij de erediensten.
geen polarisatie
Als gemeenschap van Christus is de kerk geroepen om niet mee te gaan in de polarisatie die de samenleving laat zien. De gemeenschap bestaat niet uit gevaccineerden tegenover ongevaccineerden en ook niet uit mensen met een sterke immuniteit tegenover mensen met een kwetsbare gezondheid. We zijn met elkaar geroepen om kerk van Christus te zijn en dragen - met de woorden van de Bijbel - verantwoordelijkheid voor elkaar. Laten we die verantwoordelijkheid ook bewust nemen en als kerkenraden daar de gemeenteleden toe oproepen.
Je verantwoordelijkheid nemen, betekent voor een gevaccineerde dat je niet doet of de regels voor jou niet meer gelden. Voor een ongevaccineerde dat je niet doet of je je aan de gezondheid van de ander niks gelegen wilt laten liggen.
Inmiddels is meer dan 80% van de bevolking in Nederland gevaccineerd. De overheid geeft aan dat op plekken waar je een QR-code moet laten zien, de afstand naar elkaar toe kan vervallen. Voor de kerk is de QR-code niet nodig en ook niet wenselijk. Nu de overheid toch de term ‘anderhalve meter’ weer gebruikt, is het goed om na te gaan of op zondagen een deel van de kerkzaal gereserveerd kan worden voor bezoekers voor wie de anderhalve meter een voorwaarde is om veilig naar de kerk te kunnen. Dat vraagt vervolgens dat we er in de kerk op vertrouwen dat ieder op verantwoorde wijze de afwegingen maakt in de zorgvuldigheid waarmee we de basismaatregelen naleven.
gebed
Laten we daarnaast voortdurend in gebed zijn:
- voor onze overheid die voor een bijna onmogelijke opdracht staat met zoveel verdeeldheid;
- voor mensen die werken in de zorg en de druk ervaren als gevolg van de toename van de besmettingen;
- voor elkaar dat we het volhouden om deze crisis samen door te komen.
Door verantwoordelijkheid te nemen voor elkaar in kerk en samenleving, mogen we in biddend opzien naar de Here doen wat in deze situatie van ons wordt gevraagd. Tot slot mogen we vol vertrouwen vasthouden aan de goede zorg van onze God. Onze hoop door de crisis heen mag uiteindelijk zijn op Hem.
Het CIO (Interkerkelijk Contact in Overheidszaken) komt later met een advies. Mochten we aanleiding zien om daarmee bovenstaand advies aan te scherpen, dan melden we dat zo spoedig mogelijk.
_______
Bron: regiegroep corona CGK, Steunpunt Kerkenwerk, Diaconaal Steunpunt, Rijksoverheid persconferentie 2 november 2021
Contactpersonen / meer informatie: Dienstenbureau via het e-mailadres in tijden van corona: verbinding@cgk.nl
alle coronaberichten op onze website: www.cgk.nl/corona | hulp bieden en hulp vragen: www.nietalleen.nl |