Selecteer een pagina
Generic selectors
Alleen exacte overeenkomsten
Zoeken in de titel
Inhoudelijk zoeken
Zoeken in posts
Zoeken op pagina's
dlm_download
Generic selectors
Alleen exacte overeenkomsten
Zoeken in de titel
Inhoudelijk zoeken
Zoeken in posts
Zoeken op pagina's
dlm_download

voorkom een hongersnood

Al bijna twee decennia steunt diaconaat het hulpver­le­ningswerk in de provincie Zambezia in Mozam­bique. Dat werk duiden we aan met ‘voedsel­ze­kerheid’. Je kunt dat omschrijven met het voorkomen van hongers­noden in deze provincie, 2 keer zo groot als Nederland met 3 miljoen inwoners. Hongers­noden teisterden in de vorige eeuw de bevolking keer op keer. Daar hoor je nu nog vreselijk verhalen over. Verschrik­kelijk als je als ouders je kinderen niet te eten kunt geven!

De Chris­te­lijke Gerefor­meerde Kerken helpen in deze provincie via de lokale kerken, die in Mozam­bique een centrale plek innemen in de (dorps)gemeenschap. De manier waarop we dat doen heet ‘Umoja’ (zie www.cgk.nl/umoja). We helpen hiermee jaarlijks zo’n 20.000 mensen in Mozam­bique. Hoe? Daarvoor vertellen we graag het verhaal van 69-jarige Cecília Mwiniwa (zie foto).

 

Cecília Mwiniwa

Ze woont in Caiaia, heeft 6 kinderen opgevoed, waarvan er twee zijn overleden en ze heeft nu de zorg voor 3 klein­kin­deren. Julieta, één van Cecília's dochters, is 34 jaar oud en heeft 7 kinderen. Cecília en Julieta (moeder en dochter), werken beiden met klei om potten te maken, zodat ze daarin eten kunnen koken en bewaren. Potten­bakken deed Cecilia al een lange tijd, maar ze had niet genoeg kennis en durf om dat als inkom­stenbron te beschouwen. Haar werd de werkwijze van UMOJA uitgelegd en ze kreeg een aantal tools om aan de slag te gaan. Ze wist bovendien dat ze goede klei in een rivier­bedding naast haar huis had.

Cecília: ‘Ik werkte gewoon met de klei zonder enig voordeel. Ik wist niet dat mijn werk waarde had. Ik heb lang voor mijzelf en anderen potten gebakken, niet wetend dat ik geld kon verdienen met mijn werk en dan ook geld kon geven aan de kerk. Op een dag werd er in onze kerk een bijbel­studie gegeven over een weduwe die een beetje olijfolie had, maar dit verme­nig­vul­digde door het geloof in God. Ik besefte ineens dat ik dat ook kon met het maken van potten. Ik probeerde vervolgens om potten te verkopen en ik verkocht ze allemaal!

Toen begon ik potten te maken om te verkopen, het werd een bedrijfje. Nu lever ik een bijdrage aan de ontwik­keling van mijn lokale gemeen­schap en kerk. Ik kan ook een zak zout en andere goederen kopen. Ik slaag erin  om kleding te kopen voor mij en mijn klein­kin­deren en ook school­spullen voor de klein­kin­deren. De problemen worden nu kleiner omdat ik Umoja heb leren kennen. Ik wil meer groeien met dit werk, ondanks mijn leeftijd. Ik ga door met deze business.’

 

verkoop aan huis

Cecilia verkoopt haar producten thuis. Mensen hebben interesse in haar werk en ook in de principes erachter. Ze vertelt dat ze nu ook naast dochter Julieta andere mensen daarin onder­wijst. Het begint volgens haar met bijbel­studie en de kracht van God. Vervolgens kijken naar wat je hebt, niet wat je niet hebt. Een mooie les, ook voor ons, Neder­landers!

 

u kunt bijdragen

Cecília’s ontdekking is een klein radertje in het grotere geheel om de provincie Zambezia tot ontwik­keling te brengen en te zorgen dat er niet opnieuw een hongersnood komt. Wij mogen daar een bijdrage aan leveren via ons project MOZ061. Kijk voor meer info op www.cgk.nl/MOZ061.

Print Friendly, PDF & Email