Selecteer een pagina
Generic selectors
Alleen exacte overeenkomsten
Zoeken in de titel
Inhoudelijk zoeken
Post Type Selectors
dlm_download
Generic selectors
Alleen exacte overeenkomsten
Zoeken in de titel
Inhoudelijk zoeken
Post Type Selectors
dlm_download

zaligsprekingen in Parijs

Begin oktober werd er in Frankrijk gerap­por­teerd over misbruik­si­tu­aties tussen 1950 en 2020, waarbij priesters en andere leiding­ge­venden als daders betrokken waren. Ds. Samuel Foucachon, werkzaam in een kleine protes­tantse kerk in hartje Parijs, merkt dat dit rapport enorm veel discussie losmaakt, en dat het vertrouwen in de kerk er een knauw van krijgt. Toch stemmen de nieuwe bezoe­kers­aan­tallen hem hoopvol.

 

samenkomst

Na de periode van lockdown was het ook in Parijs bij Samuel en Carol Foucachon wel een spannende vraag: komen de mensen terug? Inmiddels is het weer aardig vol in de Chapelle de Nesle, dicht bij de Notre-Dame. Mensen weten de kerk te vinden. Vooral jongvol­was­senen bezoeken de diensten van de gemeente.

Samuel werkt samen met Gethin Jones, een predikant uit Wales. Sinds een paar maanden zijn er twee oudsten bevestigd. Zij gaan af en toe voor in een dienst. Terwijl Gethin in zijn preken de boodschap van het evangelie van Johannes volgt, is Samuel in dit najaar bezig met de zalig­spre­kingen, aan het begin van de Bergrede (Mattheüs 5).

 

Gods Geest werkt

Nog veel meer dan in Nederland zijn protes­tantse kerken in Frankrijk in een minder­heids­po­sitie. En het rapport over het misbruik in de Rooms-Katho­lieke Kerk gaat dan wel over priesters, het heeft de Franse bevolking niet geholpen om meer vertrouwen in de kerk te krijgen.

Samuel schrijft: ‘Dit rapport heeft het algemene gevoel van de Fransen versterkt dat God niet bestaat, en meer: dat religie in het algemeen en het chris­tendom in het bijzonder, verkeerd is. Juist daarom is de boodschap van Johannes zo van belang, en leeft er het gebed, dat Gods Geest diep doorwerkt in het leven van de gemeente en de bezoekers. Als kerk verlangen we ernaar dat Gods werk diep in ons geschiedt, zodat het licht van Christus door ons heen mag schijnen in deze donkere wereld’.

Print Friendly, PDF & Email