Zijn eerste vraag aan de studenten van de TUA is: wie van jullie heeft een tractaatje bij zich? Zijn volgende vraag is: wie weet waar 2-2-2 voor staat? Aan het woord is Ab Mol, gastspreker op een college missionaat dat de BA-studenten van het tweede jaar moeten volgen. Veel van de studenten geven aan een tractaatje bij zich te hebben, maar waar 2-2-2 voor staat, daar hebben ze wat hulp bij nodig. Die geeft Ab gewillig.

Gastcollege

Ab Mol is zendingswerker van CGK/OMF en woont met zijn gezin in Udon Thani, in het noorden van de provincie Isaan in Thailand. Hij is op verlof in Nederland en van die gelegenheid is gebruik gemaakt om hem een gastcollege te laten geven. Boeiend, direct en prikkelend is wat hij te vertellen heeft. Als christelijke Nederlander leven en werken in Thailand vraagt een open houding. Maar na het gesprek dat Ab met de studenten heeft, blijkt dat voor een christen in West-Europa net zo te gelden.

Getuigen

Met 2-2-2 gaat het over de manier die Paulus aan zijn jonge medewerker Timotheüs aanbeveelt in het tweede vers van het tweede hoofdstuk van zijn tweede brief aan hem. ‘En wat u van mij gehoord hebt onder vele getuigen, vertrouw dat toe aan trouwe mensen die bekwaam zijn om ook anderen te onderwijzen.’ In de kleine gemeente die zondags samenkomt bij het huis van Ab en Clarine in Udon Thani worden na de dienst de gemeenteleden toegerust om gesprekken met familieleden en buren aan te gaan. Een korte set van negen verhalen met evangeliserende spits wordt aan de gemeenteleden aangeleerd en er worden concrete afspraken gemaakt: aan wie ga je wat je vandaag gehoord hebt deze week vertellen?

Zoutend zout

Als de studenten dit horen, realiseren ze zich dat dit in de Nederlandse situatie wel nodig zou zijn, maar tegelijk ook wel voor een aardschok in de kerk zou zorgen. Een van de studenten merkt op: ‘Bij ons in de kerk komen de mensen vooral om een preek te consumeren, en niet zozeer om toegerust te worden voor een getuigende levensstijl in de komende week …’ Tegelijk beseffen ze allemaal: als God ons zo lief gehad heeft dat Hij zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, gaat het niet aan om dat goede nieuws voor onszelf te willen houden. Zout moet niet samenklonteren in het zoutvaatje, maar moet smaak geven aan het eten. Licht moet niet onder de korenmaat gezet worden, maar op een standaard, om de omgeving te verlichten.

Deel dit artikel via

Ook interessant voor u