op de foto: ds. Jacob Mahlangu (2e van rechts)

Er was een tijd dat de rubriek ‘beroepingsnieuws’ een prominente plek op pagina 2 van diverse Nederlandse kranten had. Maar daar las je niet echt over veranderingen in Zuid-Afrika. Daarom nu in deze zendingsnieuws een stukje over een verhuizende dominee in voormalig KwaNdebele.

Vaalbank en Leeufontein binnen KwaNdebele

Sinds 2012 werkte ds. Jacob Mahlangu (2e van rechts) in de kerken van Vaalbank en Leeufontein. Vaalbank en Leeufontein zijn twee van de negen kerkenraden die in het gebied waar zendelingen van de CGK vanaf 1980 werkten, werden geïnstalleerd. In 1980 was dat nog het thuisland KwaNdebele, in 1994 werd het (weer) onderdeel van de republiek Zuid-Afrika.

In 2007 werd de kerkenraad van de Kereke ya Reformed ya GaNdebele opgeheven. Die kerkenraad had pastoraal opzicht over een gebied zo groot als Groningen, Friesland en Drenthe bij elkaar. Dat werkte in de tijd dat de Nederlandse zendelingen er waren al lastig. Daarom werd die ene gemeente opgesplitst in negen kerken. Vaalbank en Leeufontein beriepen in 2012 ds. Jacob Mahlangu.

Consulentswerk

Naast zijn werk in die beide gemeentes werd ds. Mahlangu ook benoemd tot consulent van de kerk van Vezubuhle. De kerkenraad daar leerde hem in de loop van de jaren kennen en besloot dit jaar om te proberen om hem niet alleen als consulent (dus voor Avondmaalszondagen) te hebben, maar gewoon volledig – als gemeentepredikant. Dat was wel spannend, want in Vezubuhle hadden ze nog nooit een eigen predikant gehad, maar een paar ervaren predikanten uit de regio hielpen met het schrijven van een beroepsbrief. Die werd – met een concrete belofte voor het levensonderhoud van de dominee en zijn gezin – overhandigd, en toen was het wachten.

Ds. Mahlangu liet de gemeente niet al te lang wachten, en aanvaardde het beroep. Toen de zendingsconsulent in augustus kort in Zuid-Afrika was, had hij een ontmoeting met de kerkenraadsleden en de predikant. Hij besprak met hen een aantal zaken die voor zowel kerkenraad als predikant van belang zijn.

Ds. Mahlangu heeft inmiddels afscheid genomen van zijn oude gemeente. Hij preekte daarbij over de afscheidswoorden die de apostel Paulus sprak tegen de oudsten van Efeze, zoals we die lezen in Handelingen 20. We wensen ds. Mahlangu en zijn gezin veel zegen toe in de nieuwe gemeente. We hopen dat de gemeenten van Vaalbank en Leeufontein spoedig weer een andere predikant kunnen beroepen.

Deel dit artikel via

Ook interessant voor u