In september moest er in Nederland een extra synode bijeenkomen om een aantal benoemingen te doen. Ook in Burundi kwam er een extra synode bijeen. Niet om hoogleraren te benoemen, maar om een nieuw synodebestuur te kiezen, omdat de voorzitter van het oude bestuur zijn functie had neergelegd. En dat ging niet zonder slag of stoot.

Er zijn een aantal grote spanningen in de kerk daar. Een van de oudere predikanten zorgt voor erg veel onrust. Daardoor had de voorbereidingsgroep ook vooraf aan de overheid toestemming gevraagd voor de plek waar de synode gehouden zou worden, met het oog op de veiligheid van de synodegangers.

Dat bleek niet voor niets. Leden van de gemeente waar die oudere predikant bij hoort, kwamen tegen het einde van de synode een opstootje veroorzaken. Door de genomen voorzorgsmaatregelen werd een vechtpartij voorkomen.

De synode koos ds. Innocent Nimpagaritse tot nieuwe voorzitter en wettelijk vertegenwoordiger. Voor zending is hij geen onbekende. Hij is iemand met een zeker gezag in de kerken daar, en heeft al eerder deze functie bekleed. Zijn rechterhand wordt ds. John Ndizeye, die in het vorige synodebestuur de algemeen secretaris was. Ook hem kent zending goed.

We wensen het nieuwe bestuur veel zegen toe bij hun werk en hopen dat de rust in de kerken spoedig zal terugkeren.

Deel dit artikel via

Ook interessant voor u