In D’kar, in het Ghanzidistrict in Botswana, woont al jaren ds. Gaobolelwe Ngakayaya. Hij ging een paar jaar geleden met pensioen, maar het enige wat er toen veranderde is dat hij van zijn pensioentje ging leven. Hij hield nooit op met werken – en bedenkt steeds nieuwe manieren om mensen te bereiken met het goede nieuws.

Het leven is niet makkelijk voor hem, want het pensioen is maar klein. Gelukkig werkt zijn vrouw nog. Honger hoeft er niet te zijn. Maar ds. Ngakayaya verlangt er nog steeds naar om erop uit te gaan. Naar het squatterkamp in Ghanzi, naar de mensen in Qabo, naar de mensen op een paar boerderijen in de omgeving. Hij heeft niet altijd geld voor diesel, dus hij kan niet altijd naar ‘zijn’ mensen toe. Toch weet hij hen te bereiken.

Bijbelstudie met WhatsApp

Met een paar mensen in D’kar houdt hij korte Bijbelstudies. Gesprekken over een Bijbelgedeelte worden dat. Die gesprekken zijn geen monologen, de deelnemers aan de groep doen echt mee. Ondertussen ligt op de tafel tussen de gesprekspartners in de telefoon van ds. Ngakayaya. Hij neemt daarmee het gesprek op, en hij stuurt die opnames op naar de mensen in een WhatsApp-groep. Op die manier maken mensen in Qabo, in Ghanzi, of op andere plaatsen, de Bijbelstudie mee, en kunnen ze er zelf over nadenken. En ze kunnen de gesprekken makkelijk doorsturen naar nog weer anderen.

Verlangen om het evangelie te delen

Het verlangen van ds. Ngakayaya om erop uit te kunnen gaan, wordt hiermee niet gestild, maar hij geeft in ieder geval niet makkelijk op. Waarom niet? Ooit, als een klein jongetje, hoorde hij het verhaal van Jezus die de hemel verlaten had om zondaars op te zoeken en te redden. Dat raakte hem als kind en hij is het verlangen nooit kwijt geraakt om over die liefdevolle Here te vertellen aan anderen.

Deel dit artikel via

Ook interessant voor u