In 1998 werd in Mozambique een begin gemaakt met een Bijbelschool. Dat instituut werd bekend onder de naam InForTeM (Theologisch Vormingsinstituut in Mozambique) Na bijna 25 jaar is dat instituut nu voor de Mozambikaanse wet geregistreerd als een Mozambikaans opleidingsinstituut. Dat biedt kansen en is reden tot dankbaarheid. 

Het vormingswerk in Mozambique begon na een vraag van Trans World Radio. Een van hun medewerkers , ds. Avelino Mutilima, zond tijdens de burgeroorlog (1976-1992) dagelijks een boodschap van hoop via de radio uit. Die werd door heel veel mensen gevolgd en overal in de provincie Zambezia waren kerkjes ontstaan. De voorgangers hadden nauwelijks enige opleiding gehad. Toen Trans World Radio dat ontdekte, werd contact gelegd met zending, en gevraagd of zending wilde helpen om een vormingsinstituut te vormen.

Dat werk: een Bijbelschool in Mocuba, met de naam EBOM, en een cursus volgens de TEE-methode op vijf plaatsen tegelijk, werd ondergebracht in InForTeM. Omdat de registratie via zending  liep, kon het geen Mozambikaanse onderwijsinstelling zijn, maar alleen kerkelijk vormingswerk. Dat had consequenties voor de accreditatie van de cursussen. Na de repatriëring van de eerste Nederlandse werker voor het project, ds. Jan van ’t Spijker, is er gewerkt aan de Mozambikaanse registratie. Uiteindelijk kwam begin januari het bericht uit de hoofdstad Maputo dat de registratie als onderwijsinstelling rond was. Wel onder een andere naam, maar het is ook een  nieuwe fase  in het bestaan van de Bijbelschool en de decentrale cursus. Voor het eerst kan er gewerkt worden aan volledige accreditatie, zodat cursisten met het diploma ook verder kunnen komen in Mozambique. De nieuwe naam van het instituut is AMITEM, in het Nederlands staat dat voor Zendingsvereniging voor de Promotie van de Theologie in Mozambique.

Ds. Alberto Nahoma schreef: Met het bereiken hiervan zeggen we: Eben Haëzer – tot hier toe heeft de Here ons geholpen.

Deel dit artikel via

Ook interessant voor u