In maart brachten ds. Albert Hakvoort en zendingsconsulent ds. Willem van ’t Spijker een werkbezoek aan de Eglises Protestantes Réformées du Burundi. Het bezoek stond vooral in het teken van gesprekken met de leiding van de kerk en de predikanten.

Spanningen

Door Covid-19 was het niet mogelijk om eerder naar Burundi te gaan. Er was wel aanleiding, want vanuit deputaten zending was er grote behoefte om duidelijkheid te krijgen over hoe het gaat in de kerken. Berichten over spanningen en blokkades van een kerkgebouw gaven reden tot zorg. Gelukkig was er nu gelegenheid om te reizen.

Tijdens eerdere werkbezoeken werd er ook een module onderwijs verzorgd, maar nu was er voor gekozen om alleen te spreken met de kerkleiding. Gelukkig had men daar alle begrip voor.

Uitgebreid werd uitleg gegeven over de spanningen die er waren met een oudere predikant. Hij had in het verleden samen met een paar andere oudere predikanten ‘aan de wieg’ van het kerkverband gestaan. Nu meent hij dat hij daarom bij alles de doorslaggevende stem zou moeten hebben. Volgens de interne regelingen van de kerk gaat het echter anders.

En als werkbezoekers legden we uit aan de leiding van de kerk dat zending de interne regelingen van de EPRB volgt. Dat betekent dus met en via hen contact houden.

Mooie ontwikkelingen

Behalve zware gesprekken over die kwestie was er gelukkig ook tijd om lokale kerken te bezoeken. We raakten we onder de indruk van de inzet en liefde voor de kerk. Zo was er het voorbeeld van de gemeente van Mugaruro, twintig kilometer ten noordoosten van Bujumbura. De gemeenteleden hadden een tijdlang een rijstveld gepacht. Met de opbrengt van dat veld werd een stukje land achter de oude kerk gekocht. Er kon ook al een begin worden gemaakt met het bouwen van een nieuwe kerk.

We ontmoetten twee studenten die met een beurs vanuit Nederland theologie studeren aan de universiteit Espoir d’Afrique in Bujumbura. Zij zijn nu in hun tweede jaar en gaan binnenkort een stageprogramma volgen, ergens in het land.

Deel dit artikel via

Ook interessant voor u