Selecteer een pagina
Generic selectors
Alleen exacte overeenkomsten
Zoeken in de titel
Inhoudelijk zoeken
Post Type Selectors
dlm_download
Generic selectors
Alleen exacte overeenkomsten
Zoeken in de titel
Inhoudelijk zoeken
Post Type Selectors
dlm_download

zendingswerker in coronatijd

Verschil­lende CGK-leden zijn als zendings­werker uitge­zonden naar het buitenland. De vraag die op hen afkwam was: blijven of terug­keren naar Nederland? Een lastige vraag om te beant­woorden. Meestal niet voor de familie in Nederland: die zien hun geliefden het liefst terug­keren naar het ‘veilige’ Nederland.

Fysieke afstand in een tijd van crisis is niet makkelijk. Toch ligt het voor degenen die uitge­zonden zijn vaak net even anders. Zij hebben een roeping ervaren om naar een bepaald land te vertrekken. Ze voelen zich verbonden met de mensen in dat land. En moet je ze dan achter­laten omdat je je niet veilig voelt? Omdat het niveau van de gezond­heidszorg in Nederland beter is? Hoe leg je dat uit aan de mensen met wie je een band opbouwde? Een dilemma.

 

gaan of blijven?

Soms heeft een zendings­werker geen keus. Als er grenzen worden gesloten, kan je eenvou­digweg niet terug. Zo zouden Renze en Catharina met hun jongens op verlof komen, maar nu moeten ze zeggen: hopelijk zien we elkaar volgend jaar.
André en Dorien Kamphuis moesten hun naderend verlof naar voren halen, omdat de organi­satie die hen uitge­zonden had hen nadruk­kelijk vroeg om het land te verlaten. Zij konden gelukkig nog net met een van de laatste vluchten uit hun land wegkomen.
Zending­werkers die op verlof in Nederland waren, kunnen niet terug naar het land waarheen ze uitge­zonden werden. Zo zit Janetta Fokkema nog steeds bij haar ouders en is daar dankbaar voor. ‘Ik zou bij de terug­vlucht juist door gebieden moeten reizen waar veel Covid-19 voorkomt’, zegt ze.

Wilke en Marlies den Hertog en Ab en Clarine Mol wonen en werken in Thailand. Zij kregen van hun organi­satie alle ruimte terug te keren, maar besloten toch te blijven. De kans op besmetting tijdens de reis en in Nederland werd namelijk vele malen hoger geacht dan in Thailand. Het gezin leeft in afzon­dering in het eigen huis. Taallessen volgen ze via Skype en kerkdiensten beleven ze via een WhatsApp-groep.
Hessel en Coby Visser en René en Lydia van den Berg bleven liever op hun post om in de afzon­dering door te kunnen werken.
Ook Gert-Jan en Dorien stonden voor een moeilijke keus. Een keus die ze mede voor hun kinderen moesten maken. Blijven of toch maar terug­keren naar Nederland?

 

meeleven

Op onze website staat een overzicht van de zendings­werkers die momenteel zijn uitge­zonden. Vanuit Veenendaal proberen medewerkers van het Diensten­bureau met de uitge­zon­denen mee te leven. Elke uitge­zonden zendings­werker bevindt zich in een eigen, unieke situatie. Vaak verloopt het contact per e-mail, soms per WhatsApp of via Skype. Waar mogelijk bidden we samen om bewaring en zegen.

Print Friendly, PDF & Email