Sinds drie jaar ondersteunen we een project voor bosbehoud en -bescherming in Peru. Het savanne-achtige bosgebied in het noorden van Peru verandert in rap tempo in woestijn en de bossen verliezen hun unieke biodiversiteit. Het levensonderhoud van de lokale Peruaanse gemeenschappen staat onder druk. Zij zijn voor voedsel, water en inkomen afhankelijk van de bossen. We bezochten het project dit voorjaar, om de relatie te versterken, te zien wat er gebeurt en de toekomstplannen te bespreken.

De route van de Pan-Amerikaanse snelweg loopt vanuit Lima, de hoofdstad van Peru, naar het zuiden, langs de kust van de Stille Oceaan. Je ziet er alleen uitgestrekte zandvlakten en -bergen. Hier en daar een dorpje, vrouwen in kleurrijke gewaden en mannen met de pet diep over de ogen. Bij een uitloper van een rivier is er groene vegetatie, groepjes bomen en een bloeiende natuur.

Leven verdwijnt door boskap en klimaatverandering
Ramon Casana

Rond Pacasmayo in het noorden van Peru is er meer leven. Meer groen, rijstvelden en maisakkers, mensen op de fiets of in de auto. In dit uit de kluiten gewassen dorp ontmoeten we Ramon Casana van A Rocha-Peru. Hij is de projectleider.

Ramon is een fijne gesprekspartner en enthousiaste bioloog. Hij doet dit werk vanuit zijn christelijke geloofsovertuiging. Hij vertelt dat er nog maar vijf procent over is van de oorspronkelijke droge bossen tussen het Andes-gebergte en de Stille Oceaan. Boskap en klimaatverandering zijn de belangrijkste oorzaken van deze ontbossing. Als bomen verdwijnen, verdwijnt er op den duur ook leven: de woestijn rukt op.

Bomen planten en hoop zaaien

Maar er is hoop. A Rocha werkt samen met lokale gemeenschappen om boskap tegen te gaan en bomen te planten. De Johannesbroodboom is heel geschikt Deze boom heeft wortels die ook in droge gebieden tot aan het grondwater reiken.

Het duurt minstens drie jaar voor de wortels voldoende diepte bereikt hebben. In die tijd moet de boom tweemaal per week water krijgen. Ramon en zijn team maken daarover afspraken met lokale bewoners, eigenaars of verenigingen die zich ten doel stellen om de woestijn te laten bloeien. Een van hen is dominee Oscar Castor, die de visie heeft om met zijn gemeente een stuk van de woestijn te laten bloeien. Dominee Castor baseert die visie op de Bijbel, met name Jesaja 35.

Dominee Oscar Castor in ‘zijn’ woestijn
Steun de dorpsbewoners in het noorden van Peru

We raakten meer en meer onder de indruk van de visie en inspanningen van veel mensen, om verandering te brengen in dit stukje van Gods wereld. Het zware werk wordt door de lokale mannen en vrouwen gedaan. Wij steunen het team van Ramon en de aankoop van bomen en werkmaterialen.

Milagros del Pilar Campos García woont in dit gebied en vertelt in het onderstaande filmpje waarom zij meedoet aan het project.

Dit project voor bosbehoud en -bescherming in Peru steunen wij de komende drie jaar. Welke gemeente (of meer dan één) wil dit project voor zijn rekening nemen en het zich meer eigen maken?

Deel dit artikel via

Ook interessant voor u