Projectomschrijving

In Oekraïne pakt Father’s House samen met Kom over en help de nood onder (zwangere) tieners en jonge moeders aan en probeert onder hen abortussen en het afstaan van baby’s te voorkomen. In moeder- en babycentrum Bethel leren de moeders zelfstandig te leven en goed voor hun kleine kinderen te zorgen. Daarnaast ontvangen zij hulp bij het zoeken naar een opleiding of werk, woonruimte en bij het contact met de vader en familie van het kind. Help de jonge moeders mee stappen te zetten naar een beter gezinsleven!

Waarom dit project?

Het zijn veelal weesmeisjes of meiden uit gebroken gezinnen die onbedoeld op jonge leeftijd zwanger raken. Zij kennen geen veilig gezinsleven en weten niet hoe zij hun kinderen een stabiel thuis kunnen bieden. Doordat Father’s House voorlichting geeft en hulp biedt kiezen deze aanstaande moeders ervoor hun kind toch zelf op te voeden. Vervolgens begeleidt men de kersverse moeders op psychisch, medisch, sociaal en financieel vlak. Zodat deze moeders samen met hun kinderen een onafhankelijk leven leiden en tegelijk in harmonie met de omgeving leven.

Impact

Per jaar verblijven acht tot tien vrouwen met hun kinderen in het Bethelcentrum. Bijna alle jonge vrouwen verbeteren het contact met hun familie, sommigen gaan daarna zelfs bij hen wonen. Anderen lukt het werk te vinden en een appartementje te huren. In een zeldzaam geval verliest een moeder haar rechten op het ouderschap en wordt een kind geadopteerd. Daarnaast leren de meeste kinderen dankzij Father’s House een band met hun vader te ontwikkelen.

Wat kunnen we leren?

Het Bethelcentrum verstaat de kunst een thuissituatie na te bootsen. Het team schept de juiste randvoorwaarden en de jonge moeders werken vervolgens hard om zelfredzaam te worden. Dit vraagt van alle betrokkenen een open houding, iets wat indruist tegen de cultuur.

Een goed voorbeeld geven aan onze kinderen is essentieel. Hoe doen wij dat? Durven we daarbij hulp te vragen? In Nederland kennen veel kinderen geen traditioneel gezinsleven meer. Hebben wij daar oog voor? Denk eens aan het werk dat de VBOK (Siriz), Buurtgezinnen of Pleegzorg doet.

Deel dit artikel via

Uw donatie

Doneer op een andere manier

Bekijk deze projecten

Onderdak voor moeder en kind (Vatutine)

Lees meer

Rehabilitatie kindslaven

Lees meer