Projectomschrijving

In de Egyptische stad Qussia heeft diaconaat een relatie met de koptisch orthodoxe kerk. Hier steunen we een toerustingsprogramma: dochters van de koning. Dit is een programma voor tienermeiden in de leeftijd van 14-19 jaar. Ze krijgen onderwijs over een aantal belangrijke onderwerpen, pastorale zorg en een plek om hun eigenwaarde te vormen. Hoe? Twee maal per jaar wordt er een trainingsweek georganiseerd voor 200 cursisten uit de stad Qussia en 200 uit de omliggende dorpen. De training vindt plaats in het klooster Anafora. Deze en andere kloosters worden wel de longen van de koptische kerk genoemd. Hier is de islam afwezig. Hier is alle ruimte voor de christelijke thema’s en voor ontmoetingen. Hier is geen druk vanuit de moslim-mannenmaatschappij. En vooral: hier wordt goed voor hen gezorgd, zowel lichamelijk als geestelijk. De pastorale zorg wordt daarbij ook onderling gedaan. Meiden die al eerder meegingen en gevormd zijn in hun eigenwaarde worden één-op-één gekoppeld aan jongere, minder gevormde meiden.

Waarom dit project?

Dit is het gebied waar de berichten vandaan komen over de ontvoeringen van veelal jonge meiden, die dan uitgehuwelijkt blijken te zijn aan een moslim. De familie en ook de kerk legt zich daar niet bij neer vraagt de politie om onderzoek. Dan is het bericht soms dat het meisje met dit huwelijk instemt. En, zegt de bisschop, met een zorgelijke blik, dat is niet altijd onwaar. Er is zeker ook sprake van situaties van geweld, maar meisjes zijn soms zo wanhopig vanwege de armoede en discriminatie die ze meemaken, dat ze deze stap zetten. Vergeet niet dat armoede je eigenwaarde wegvreet, zegt hij. Deze eigenwaarde is veelal laag in een mannenmaatschappij. En meisjes trouwen vroeg (rond 18 jaar) en worden rond 14/15 al uitgehuwelijkt.

Impact

Het programma versterkt het geloof en zelfbeeld van een grote groep meiden in Qussia. Een deelneemster zegt: ‘Ik leerde mijzelf zien zoals God mij ziet: vol kracht en waardigheid. Dat geeft zelfvertrouwen, en doet mij het initiatief nemen om anderen te helpen.

Wat kunnen we leren?

In een moslimcultuur hebben vrouwen een erg lage eigenwaarde en weerbaarheid. Dat kunnen wij ons hier in Nederland bijna niet voorstellen. Maar eigenlijk is er geen verschil. Net als voor ons, is het voor de meiden in Egypte belangrijk om te leren voor zichzelf op te komen én om hun God te leren kennen in in hem te geloven.

Deel dit artikel via

Uw donatie

Doneer op een andere manier

Bekijk deze projecten