(leestijd 2 minuten)

Studenten die in Apeldoorn de predikantsmaster doen, worden meestal predikant in een bestaande Nederlandse gemeente. Daar ligt het zwaartepunt van het werk vaak in de gemeente zelf: catechisaties geven aan de jeugd van de kerk, zieken- en ouderenbezoek, kortom: zorgen voor en werken binnen de gemeente. Dominik de Bruijne had een andere roeping.

Missionair

Toen Dominik zijn stage moest gaan doen, vroeg hij aan de docenten of ze een plek hadden in een missionaire situatie in het buitenland. Professor Selderhuis heeft veel buitenlandse contacten en wees naar Duitsland. Er werd uiteindelijk een stageplek gevonden in Schwerin, waar Dominik betrokken raakte met het jeugdwerk. Na het voltooien van zijn stage bleef hij daar werken.

 Via de landelijke kerk waaronder Schwerin valt, werd hij vorig jaar gevraagd of hij na zijn opleiding nog verder Duitsland in wilde trekken. In Ribnitz-Damgarten, in voormalig Oost-Duitsland, is een kleine zendingsgemeente.

De Brug

De gemeente heet ‘Die Brücke’ en wil via contacten met tijd- en plaatsgenoten een brug slaan naar die mensen met het Goede Nieuws over Jezus.

De bevolking van Noordoost-Duitsland heeft vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw eerst zwaar te lijden gehad onder het Nationaal Socialisme. Ook maakte de bevolking de ellende van de oorlog mee en kreeg na de Tweede Wereldoorlog te maken met het totalitaire regime van Oost-Duitsland. Het viel en valt in dat deel van de wereld niet mee om uit het Evangelie te leven.

Maar vanuit Die Brücke poogt men de kloof te overbruggen, en daarbij kon men de diensten van Dominik wel gebruiken, zo meende de leiding van de kerk.

Uitgezonden vanuit Ermelo

Het was even een puzzel om te kijken hoe dat zou kunnen, maar door een goede samenwerking met deputaten buitenlandse kerken kregen we het vanuit zending voor elkaar dat de kerk van Ermelo hem kon beroepen.

Zaterdag 1 juni was het feest in Ermelo, want ze kregen daar een nieuwe dominee, die ze vervolgens meteen uitzonden om naar Ribnitz-Damgarten te gaan om daar te werken. Dominik werd bevestigd door zijn vader, ds. Henk de Bruijne, die kort daarvoor met emeritaat was gegaan. En de mensen uit Ribnitz-Damgarten, die bij de dienst aanwezig waren, lieten blijken dat ze erg blij zijn met een jonge predikant die ervoor kiest om de ongebruikelijke weg te gaan: niet in een rustige, kleine gemeente beginnen, maar meteen in een zendingssituatie.

Deel dit artikel via

Ook interessant voor u