(leestijd 2 minuten)  

Vanuit Urk hebben groepen jongeren al een aantal keren een reis gemaakt naar Botswana, om er te helpen met het opknappen van kerkjes. Wij van zending zijn er achter gekomen hoe ze daar steeds de fondsen voor bij elkaar krijgen: ze laten een van de predikanten aan een spijkerbroek bungelen, en bouwen er een zendingsmarkt omheen.

Workshops

Op zaterdag 26 mei organiseerde de jeugd die op reis wil een zendingsmarkt, om fondsen te werven voor hun aanstaande reis naar Botswana. Daar willen ze – op verzoek van de predikant van de kerk, ds. Rethabile Sibeko, de kerk van het dorpje Qabo helpen opknappen.

Op die zendingsmarkt waren een paar zendingswerkers uit de gemeente aanwezig om over hun werk te vertellen. Wilma de Vries was speciaal overgekomen uit Albanië om in twee workshops te vertellen over haar werk.

Keuzes maken

Hessel en Coby Visser-Wiegel waren met verlof, en gaven een boeiende workshop over wat er allemaal komt kijken bij Bijbelvertaalwerk. Tijdens de workshop kwamen de deelnemers erachter dat er wereldwijd nog wel wat werk te doen is: van de zevenduizend talen wereldwijd heeft maar tien procent een complete Bijbelvertaling, en daarnaast heeft nog eens ruim twintig procent een vertaling van het Nieuwe Testament.

Hessel en Coby namen de leden van de workshop mee in het hele traject. We leerden over de keuze die je moet maken: ga je eerst twee jaar taalstudie doen, of begin je meteen met vertalen? Wie neem je uit de lokale bevolking om je te helpen met het werk: een gelovige die alleen basisschool heeft, of een kerkganger met middelbare opleiding, maar een levenswandel die niet overeenkomstig het evangelie is? En wat doe je als de overheid aanbiedt om heel de bevolking gratis onderwijs te geven in Engels, of een andere taal, waarin al vele vertalingen beschikbaar zijn? Ga je dan door met je vertaalproject?

Naast de zendingswerkers die over hun ervaringen vertelden,  waren dominee Korving en ds. Polinder gevraagd om een workshop te geven over de zegeningen van het zendingswerk en over de vraag of God wellicht ook een roeping voor iedereen heeft.

Dat was een vol programma, maar ze hebben in Urk nog meer dominees. Voor dominee Capellen hadden ze daarom bedacht dat hij samen met zijn zoon een wedstrijdje spijkerbroekhangen zou doen – en dat ging aan! Dominee Capellen won van zijn zoon, maar hij won niet de hele wedstrijd: er waren Urkers die nog langer dan hij aan die broek bleven hangen. Maar: het leverde wel mooie plaatjes op.

Deel dit artikel via

Ook interessant voor u