(leestijd 5 minuten)

Regen is een lastig onderwerp. Hier valt veel, elders valt weinig. De laatste tijd was er in grote delen van Europa erg veel regen. In Noord-Spanje snakten ze juist naar regen. In zijn laatste brief schrijft Guido Groeneveld over gebedsverhoring: er kwam eindelijk regen. En er is ook lafenis voor een dorstige ziel. Leest u mee?

Na een lange periode van droogte heeft Girona eindelijk een paar weken van overvloedige regen gehad. Hoewel de reservoirs nog steeds laag staan, zijn we voorlopig uit de gevarenzone. Deze regen heeft de stad en de bossen rondom opgefrist en iedereen een hernieuwd gevoel van hoop gebracht. Tijdens onze wekelijkse gebedsbijeenkomst vragen we ook dat God dit soort regen, schoonheid en nieuw leven brengt te midden van de geestelijke droogte van onze stad, en ook —waarom niet— in onze eigen levens.

Hoewel soms wat druk, was het heel erg fijn om de laatste maanden familie, vrienden en kennissen te verwelkomen in onze stad. (…) Helaas ben ik, Guido, de laatste maanden regelmatig ziek geweest. Hoewel deze ziektes niet ernstig waren (een griepje een keer, een verkoudheid hier en daar), duurt het toch telkens best lang om weer helemaal de oude te zijn. Dat is soms wat ontmoedigend omdat het me ook dan afhoudt van het werk en studieactiviteiten. Hoewel misschien niets alarmerends, merken Evelin en ik dat dit veel frequenter is dan een paar jaar geleden.

We voelen ons bemoedigd door de alledaagse ontmoetingen in de buurt. We zijn dichter naar andere gezinnen in de stad toegegroeid en hebben met sommigen van hen het evangelie kunnen delen. Een voorbeeld hiervan is een schoolgezin dat ons om een Catalaanse kinderbijbel vroeg (nadat ze er een bij ons thuis hadden gezien). Ze zijn nu begonnen deze samen te lezen. Dit zijn bemoedigende signalen en we bidden dat ook zij die vreugde en hoop van het Evangelie mogen ontdekken.

Ik probeer het grootste deel van mijn tijd met mensen door te brengen. Regelmatig met kerngroepleden of andere christen, maar vaker nog met mensen van buiten de kerk, zoals bijvoorbeeld enkele vaders de school, zowel op (wanneer de gezondheid het toeliet) als naast de fiets. Gelovige en niet-gelovige mannen meenemen op een fietstocht biedt vaak interessante mogelijkheden om onze levenservaringen te delen en wekt nieuwsgierigheid op naar onze bediening en het evangelie. Maar niet alleen op de fiets, ook gewoonweg met andere schoolouders op het speelplein, terwijl de kinderen spelen.

Openbare samenkomsten en kerngroep

Elke ‘publieke zondag’ bestaat uit twee diensten: een ochtenddienst in het Catalaans en een middagdienst in het Engels. We zien deze bijeenkomsten als gelegenheden voor onze kerngroep om gastvrijheid te oefenen en te onderzoeken hoe een kerkdienst er hier uit zou kunnen zien. Sinds we zijn begonnen met onze maandelijkse openbare erediensten, zien we een stabiele opkomst van ongeveer 20-30 mensen per dienst. In maart, april en mei hebben we dat twee zondagen per maand gedaan; tijdens de zomer gaan we terug naar één keer per maand.

We nodigen iedereen wel uit om ook naar onze kerngroep te komen, die samenkomt op de andere zondagen. Daar studeren we het boek Jona met als thema ‘Grace for Sinners and Saints’. We komen ook samen voor andere activiteiten en maaltijden.

Tot augustus hopen we door te gaan met onze wekelijkse gebedsbijeenkomst, waar we bidden voor Girona en de mensen die we geroepen zijn om lief te hebben in onze stad. Deze bidstond is altijd een bemoediging. Het herinnert ons eraan dat de kerk niet bestaat door ons activisme maar door geloof. Door samen te bidden leren we te vertragen en de Heer en Zijn aanwezigheid te zoeken in plaats van onmiddellijke resultaten. Bid alstublieft dat God deze bidstond wil beschermen en uitbreiden.

Vooruitkijkend

We beschouwen het onze roeping om te blijven inzetten op het (vaak langzame, onzichtbare, maar zo belangrijke) cultiveren van relaties met een grote verscheidenheid aan mensen in Girona. Daarom blijven we ook proberen om onze agenda’s redelijk open te houden en taken die niet nodig zijn te vermijden, om zo echt beschikbaar te zijn en klaar om te luisteren. We geloven in het belang van tijd investeren om mensen te leren kennen en hun vertrouwen te winnen, zodat we ons geloof met respect voor hun levens en omstandigheden kunnen delen. We voelen ons bevoorrecht dat we het vertrouwen van veel nieuwe vrienden hebben gekregen en kijken uit naar wat God nog wilt doen in Girona.

Verder willen als kerngroep blijven onderzoeken hoe we het evangelie kunnen uitdragen in het dagdagelijkse leven. We bidden ook voor nieuwe teamleden om te helpen bij de Catalaanse en internationale erediensten.

Daarnaast bidden we voor een stabielere locatie voor de kerk. Op dit moment huren we een vergaderzaal in een hotel, maar op de lange termijn verlangen we naar een eigen ruimte waar we onze midweekse activiteiten kunnen uitbreiden en meer zichtbaarheid krijgen in de stad. Dit houdt niet alleen in dat we een geschikte locatie moeten vinden en goedkeuring moeten krijgen van het stadsbestuur, maar ook dat we mensen moeten hebben om de ruimte te beheren, zodat we ons kunnen blijven richten op relationele evangelisatie in de stad.

Guido doet ook een aantal concrete gebedsverzoeken:

• Gezondheid: Bid voor ons gezin, voor bescherming en kracht en geestelijke groei. Bid alstublieft voor mijn gezondheid, dat ik volledig mag herstellen en de energie terugkrijg die ik nodig heb voor werk en studie.
• Buurtcontacten: Bid voor het verdiepen van de relaties met onze buren en de gezinnen waarmee we verbonden zijn, dat zij de hoop en liefde van Christus mogen ondervinden.
• Kerngroep: Bid voor geestelijke groei van onze kerngroep, voor bescherming bij aantijgingen en voor nieuwe leden.
• Zomer: Bid voor een rustgevende zomer, met tijd voor het gezin en mogelijkheden voor studie en bezinning.

Bedankt voor jullie voortdurende steun en gebeden.

Deel dit artikel via

Ook interessant voor u