Haïti was rond 1800 een van de eerste landen die slavernij afschafte. Vandaag de dag werken zo’n driehonderdduizend kinderen als slaaf in het huishouden van gastouders.

Restavek Freedom zet zich in om deze kindslaven, ‘restaveks’, naar school te laten gaan. Daarnaast bieden ze psychosociale hulp. Gastouders worden bewust gemaakt van hun verantwoordelijkheid: uitbuiting en/of uitsluiting van school wordt niet geaccepteerd. Ieder kind heeft recht op onderwijs en een veilige omgeving!

Het verhaal van Catherine

Afgelopen jaar werden er ruim tweeduizend kinderen bevrijd uit slavernij. Eén van hen is Catherine. Dit is haar verhaal.

Drie jaar geleden kwam Catherine in het Child Advocacy-programma. Ze woonde op dat moment bij haar pleegmoeder. Op jonge leeftijd heeft Catherine beide ouders al verloren. Kort nadat ze in het programma van Restavek Freedom werd opgenomen, vertrok haar pleegmoeder naar Canada. Dat is een nieuw verlies voor Catherine. Iedereen waar ze zich aan hecht, lijkt ze kwijt te raken. Het is geen gemakkelijke periode. Haar child advocate Alexis geeft ons een inkijkje in haar ontwikkeling sindsdien.

‘Kinderen in een restavek-situatie hebben het vaak moeilijk. Ze ontvangen niet dezelfde liefde als kinderen die bij hun biologische ouders leven. Ze worden anders behandeld en minder gezien. Gastouders kan het meestal niet zoveel schelen hoe het kind zich voelt en ontwikkelt, al zijn er uitzonderingen.’

Een van die uitzonderingen is Catherines peetmoeder, bij wie ze mag komen wonen nadat haar pleegmoeder is geëmigreerd. Haar peetmoeder zorgt gelukkig goed voor haar. Catherine heeft inmiddels enkele jaren onderwijs gehad.

Verstandig meisje

Haar child advocate ziet tevreden toe hoe het meisje in een paar jaar tijd goede vorderingen maakt. ‘Voordat ze bij ons startte, ging Catherine nooit naar school. Op haar tiende had ze dus nog maar weinig onderwijs gehad. Nu is ze dertien en doet ze het heel goed. Ze haalt mooie cijfers voor haar toetsen. Haar favoriete vak is wiskunde.’ Maar niet alleen haar resultaten vallen op. ‘Catherine is een heel verstandig meisje. Haar wijsheid maakt haar uniek.’

Naast school en huiswerk is er uiteraard ook ruimte voor ontspanning. In haar vrije tijd geniet Catherine van het luisteren naar gospelmuziek en van groepsactiviteiten, zoals samen verstoppertje spelen. Haar zorgzame nieuwe thuis en de begeleiding binnen het programma van Restavek Freedom hebben Catherine duidelijk goed gedaan. Ze heeft de nodige tegenslagen gehad in haar jonge leven, maar nu is haar situatie stabiel. Prachtig om te zien hoe ze in een paar jaar tijd volledig is opgebloeid!

Deel dit artikel via

Ook interessant voor u