Haïti was rond het jaar 1800 een van de eerste landen die slavernij afschafte. Maar nu, anno 2023, werken er zo’n 300.000 kinderen als slaaf in Haïtiaanse huishoudens. Zij worden restaveks genoemd. Wij ondersteunen Restavek Freedom, een Amerikaanse organisatie die restaveks de kans geeft om naar school te gaan. De kinderen krijgen ook psychosociale hulp. Gastouders worden bewust gemaakt van hun verantwoordelijkheid: uitbuiting en/of uitsluiting van school wordt niet geaccepteerd. Ieder kind heeft recht op onderwijs en een veilige omgeving!

Onder de energieke leiding van Joan Conn werkt in Haïti een team van achttien mensen en in Amerika een team van zes aan de doelen van de organisatie. In Haïti werkt men vooral via de kerken. Vorig jaar gingen 2.800 kinderen (weer) naar school, werden 140.000 mensen betrokken bij dit ‘bevrijdingswerk’ en twee miljoen mensen bereikt met bewustwordingscampagnes.

Hierbij het verhaal Medelyne die door Restavek Freedom werd geholpen.

Medelyne

Op 13-jarige leeftijd werd Medelyne naar Port-au-Prince gebracht door haar tante, die beloofde haar naar school te sturen. Haar moeder was overleden en ze heeft haar vader nooit gekend. Toen ze aankwam in de stad, realiseerde ze zich snel dat ze niet naar school zou gaan. In plaats daarvan bracht ze haar dagen door met schoonmaken, koken, afwassen en het halen van water. Na een paar jaar wilde haar tante haar niet meer in huis hebben en stuurde haar naar haar zus. Ook zij stuurde Medelyne niet naar school.

In 2009 vond Restavek Freedom Medelyne. Ze was erg ziek en extreem verlegen na jaren van verwaarlozing en misbruik. Restavek Freedom bracht haar naar het ziekenhuis om een infectie te behandelen.

Het helingsproces kon daarna in gang gezet worden. Ze raakte gemotiveerd om een opleiding te volgen. In 2021, acht jaar na deelname aan het programma, is Medelyne afgestudeerd aan de middelbare school en maakt ze haar dromen waar. Ze studeert aan de universiteit en droomt ervan haar eigen bedrijf te starten om banen voor anderen te creëren die het slachtoffer zijn geworden van het restavek-systeem.

Deel dit artikel via

Ook interessant voor u