Stichting Oog voor Breda ondersteunt het missionair, diaconaal en pastoraal werk binnen Bijbelgetrouwe gemeenten in Breda. In de praktijk betekent dit dat de Mattheüskerk in Breda Noord ondersteund wordt. Er wordt Bijbelstudie gegeven aan vluchtelingen uit het AZC, online Bijbelstudie gegeven aan asielzoekers en statushouders, maandelijks Buurtkerk georganiseerd voor buurtbewoners, Bijbelstudie gehouden met bewoners van een verpleeghuis in de wijk en een Alpha-cursus georganiseerd.

Deze activiteiten worden uitgevoerd door buurtpastor Corline Schouten, kerkelijk werker Bas Keijzer, vrijwilliger Kees Paans, samen met vrijwilligers van binnen en buiten de Mattheüskerk.

Ruilen met Elon Musk

Kerkelijk werker Bas Keijzer schrijft:

“Een dag in de schoenen van …? Stel je voor, dat je een dagje kan ruilen met bijvoorbeeld Willem-Alexander, met de president van Amerika, een topvoetballer, een evangelist, een tiener in oorlogsgebied, een vluchteling in het AZC”. Deze vraag legden we op de catechisatie aan onze jongeren voor. En vanuit die vraag vertelden we, dat Jezus door de modder van ons aardse bestaan is gegaan; dat Hij daarbij onze redding op het oog had. Om uiteindelijk bij de vraag uit te komen: Wat betekent Jezus’ lijden en opstanding voor jou en mij persoonlijk? Een belangrijke vraag om steeds weer biddend antwoord op te zoeken, niet alleen voor jongeren, maar ook voor ouderen. Het is elke catechisatieavond mooi om te zien hoe al die verschillende jongeren in onze gemeente over deze en dergelijke vragen nadenken: jongeren die opgroeien in onze missionaire gemeente; jongeren die zelf vluchteling waren en nu in onze maatschappij een plaats zoeken.

Het maakt klein om te zien dat God zelf werkt in onze gemeente. Uiterlijk wordt dat zichtbaar in de groei met nieuwe leden en vaste bezoekers. We mogen inmiddels bijna zes jaar werken in dit deel van Gods koninkrijk en tot nu toe begeleiden we ook zes keer een belijdenistraject. Ondanks dat het elke maandagavond weer spannend is hoe het er deze avond aan toe zal gaan, zijn we dankbaar om Gods zegen te ervaren op de catechisatiegroepen.

O ja, en er was één van de jongeren die wel eens een dagje met Elon Musk zou willen ruilen.

Het gaat niet om het aantal

Missionair werker Corline Schouten schrijft:

“Ja één keer halal en dan twee vegetarisch, één met zuivelallergie die ook niet tegen paprika kan en dan nog één vegan en o ja, het is vastentijd van de orthodoxe christenen dus zij eten in de avond alleen plantaardig. Zullen we dan twee mensen vragen om te koken of kan dat wel in één gerecht?”

Nee, u leest niet mee in de appgroep van het plaatselijke restaurant, maar het gaat over de Alpha-groep. We zijn heel dankbaar om u te kunnen vertellen dat we afgelopen februari zijn gestart met een Alpha-cursus. Samen met een aantal andere kerken uit Breda, in ons gebouw.

De eerste vraag die dan vaak gesteld wordt is: “waren er veel mensen?” Het antwoord is nog niet zo makkelijk. De ene keer zitten we met z’n 30en te eten, maar daarvan zijn er 6 kinderen, die na de inleiding weer naar huis gaan. Een andere keer eten we met iets meer dan 15, waarvan er 10 deelnemers zijn. Het is, zoals de meeste activiteiten hier, erg ondoorzichtig hoeveel mensen er zullen komen. Er zijn mensen die zich opgeven en nooit komen en er zijn mensen die er ineens zijn. Ik denk ook niet dat “waren het er veel” de belangrijkste vraag is.

Het zijn prachtige avonden met goede gesprekken. Maar onze grootste uitdaging blijft ons helemaal, met Alpha en al, toevertrouwen aan onze hemelse Vader. We vertrouwen erop dat geen van Zijn woorden leeg terugkeert!

Geen ja-maar, maar amen

Vrijwilliger Kees Paans schrijft:

Mijn werk onder vluchtelingen bestaat voor het grootste deel uit Bijbelstudies. De ene keer met mensen die nog niets weten, de andere keer met mensen die al heel veel kennis hebben. Van beiden kun je leren.

Ik doe Bijbelstudie met Nigerianen. Onder hen is een laaggeletterde zuster. Om haar toch bij de Bijbellezing te betrekken spraken we af dat we met zijn allen de Bijbelgedeelten in koor hardop zouden lezen. Ik kan u vertellen dat het op die manier met elkaar een dynamiek (= kracht) aan het Woord geeft!

Ik doe Bijbelstudie met mensen uit Sierra Leone. Ze zijn nog maar net overgegaan van de islam naar het christendom. En heel leergierig. Aan het einde sluiten we af met gebed. Deze broeders en zuster herhalen hardop iedere regel van het gebed. Toen ik de woordelijke herhaling van mijn woorden hoorde bad ik na twee regels écht voor hen en vanuit hun gezichtspunt. Ik ging letterlijk voor in gebed.

Zo had ik Bijbelstudies met een vrouw uit Tunesië. Ze was moslima geweest maar had in een gezicht Jezus gezien en had zich / was direct bekeerd tot het christendom. Deze gelovige vrouw wist nog niets! Maar alles wat we lazen en bespraken dronk ze in als een spons. Zonder enige reserve nam ze alles aan wat haar vanuit de Bijbel werd aangereikt. Genesis 1 en 2, 3, Jesaja 53 en Lukas. Wat een zekerheid had deze zuster in al haar moeilijkheden. Alles was voor haar! Geen “ja-maar” maar “amen”.

Ik doe Bijbelstudies met Iraniërs en Afghanen. Deze broeders en zusters hebben de gewoonte om na ieder gelezen Bijbelgedeelte te antwoorden met “Amen!” Het zal waar en zeker zijn/ ik geloof. Een eyeopener om zo op ieder Bijbelgedeelte te antwoorden. Amen!

Deze berichten zijn met toestemming overgenomen uit de voorjaarsnieuwsbrief van de Stichting Oog voor Breda.

Deel dit artikel via

Ook interessant voor u