Wat is burendag

Iedere 4e zaterdag in september wordt Burendag gehouden, een initiatief van Douwe Egberts en het Oranje Fonds. Burendag is bedoeld om als buren gezellig met elkaar samen te komen en iets goeds te doen voor elkaar en de buurt.

Waarom zou je als kerk meedoen met burendag?

Missionair gemeente-zijn begint met luisteren en aandacht geven. Burendag is dan een heel eenvoudige en natuurlijke manier om met mensen in contact te komen. Zet de deuren open om de mensen uit de wijk op een laagdrempelige manier te ontmoeten en een praatje te maken. Zo is burendag een kans om met buurtbewoners een relatie op te bouwen, waarin het geloof op een natuurlijke manier een gespreksonderwerp wordt.

Burendag kan ook een diaconale insteek hebben. Het Oranje Fonds zegt over burendag: “Betrokken buren zorgen ervoor dat iedereen mee kan doen en niemand er alleen voor hoeft te staan.” Samen met de buren iets gezelligs organiseren geeft je de gelegenheid om eens te peilen wat er in de buurt leeft en wat je als kerk voor de wijk zou kunnen betekenen.

Hoe organiseer je een burendag?

 1. Bedenk samen een activiteit
  Je kunt iets voor de buurt te doen, maar het is natuurlijk veel leuker om iets samen met de buren te organiseren.

  1. koffie of high tea met eigen baksels
  2. springkussen, een spelletjescircuit
  3. gezamenlijke maaltijd
  4. tentoonstelling met kunstwerken gemaakt door mensen uit de kerk en/of de buurt
  5. speurpuzzeltocht door de wijk
  6. bingo
  7. buurtrommelmarkt
 2. Meld je buurt aan op https://www.burendag.nl/aanmelden en vraag een officieel burendagpakket aan.
 3. Denk na over het budget. Krap bij kas? Het is mogelijk om een toekenning aan te vragen bij het Oranje Fonds. Dit zijn de voorwaarden: https://www.burendag.nl/voorwaarden-buurtorganisaties
 4. Maak een draaiboek
  1. Spreek af wie wat doet voor, tijdens en na de activiteit.
  2. Bedenk wat je nodig hebt aan materialen en ruimte en zorg dat het er op tijd is.
  3. Regel een eventuele vergunning op tijd en bedenk of het handig kan zijn om de wijkagent te informeren over je buurtfeestje.
  4. Controleer een dag van tevoren of alles geregeld is.
 5. Nodig alle buren uit. Je kunt posters en flyers hieronder downloaden.
 6. Leg een gastenboek neer en vraag de buren hun tops en tips op te schrijven. Gebruik die feedback voor de activiteit die je met de buurt organiseert.
 7. Bied je buren de gelegenheid om zich aan te melden voor nieuws van jullie kerk.

Downloads

Hier vind je posters, flyers en posts voor Facebook en Instagram (2022). Klik op de knoppen om ze te bekijken en te downloaden.

Niet wat je zoekt? Op de officiële site van Burendag vind je de standaardposters en verder kleurplaten en draaiboeken. Zelf posters maken kan natuurlijk ook.

Posters

Formaat A3 (ook verkleind uit te printen op A4), met blanco velden om zelf programma, tijd en plaats in te vullen

Flyers

2 op 1 vel, op de onderste helft is ruimte om je eigen uitnodigingstekst te printen

Facebookpost

Een bewegende afbeelding om de aandacht te trekken, zet in de tekst van je bericht jullie programma, de tijd, de plaats en #CGKburendag

Instagrampost

Een bewegende afbeelding om de aandacht te trekken, zet in de tekst van je bericht jullie programma, de tijd, de plaats en #CGKburendag