Een Pauluswandeling is een ontdekkingstocht door de omgeving. Die wandeling kun je alleen, in tweetallen of in kleine groepjes doen. De bedoeling is om te ontdekken wat de kerk in deze buurt zou kunnen betekenen.

Observeren

Wandel door een wijk en observeer wat je ziet. Wat zie je op straat? Welke indrukken krijg je als je de huizen bekijkt? Zijn er tuinen en hoe liggen die erbij? Welke gordijnen hangen voor de ramen? Wat voor auto’s staan er in de straat? Wat zie je aan de mensen die je passeert? Hoe zijn ze gekleed? Wat valt je op aan de winkels? Zie je religieuze uitingen, kerken, kruizen, een moskee?  

Afvragen

Vraag je vervolgens af wat de mensen in de wijk bezighoudt. Waar leven ze voor, denk je? Waar komen ze hun bed voor uit? Wat jagen ze achterna in het leven? Wat zijn hun waarden? Familie of succes? Mooie spulletjes of nog iets anders? Hoe ziet hun wereldbeeld eruit, denk je? Zouden ze in God of in een god geloven? Of zouden ze ‘ietsisten’ zijn, moslims of hindoes?  

Bidden

Een Pauluswandeling is een oefening in observeren vanuit Gods ontferming met deze gevallen wereld.

Stop een moment en neem tijd om te bidden om de leiding van de Heilige Geest. Dat kan in stilte, voor jezelf, of hardop in een kleine kring. Doe wat je wilt en durft op dat moment. Vraag je af hoe in deze buurt het Evangelie bevrijdend zou kunnen werken. Hoe zou deze buurt eruitzien wanneer de mensen Christus zouden kennen en volgen? Wat zou de taak van de kerk in deze buurt kunnen zijn? Wat zou je eigen taak kunnen zijn? 

Vragen stellen

Wanneer het zo uitkomt, kun je een gesprekje aanknopen met mensen die je tegenkomt. Stel open vragen. Vertel gerust dat je christen bent en je afvraagt wat christenen voor deze wijk zouden kunnen betekenen. Vraag wat die ander daar voor gedachten bij heeft. Stel je open en lerend op.

Evalueren

Evalueer na afloop met elkaar. Breng de verzamelde indrukken samen. Probeer eens te schetsen wat de kerk voor deze wijk zou kunnen betekenen vanuit de liefde van Christus.

Herhalen

Je kunt de Pauluswandeling zo vaak doen als je wilt en met wie je maar wilt. Sommigen maken het zelfs een onderdeel van hun dagelijkse routine. Het kan de start zijn van een missionair-diaconaal initiatief, of een impuls geven aan het bestaande werk.