Projectomschrijving
In Caïro, de hoofdstad van Egypte, verblijven duizenden Soedanese vluchtelingen. Onder hen zijn veel kinderen. De vluchtelingen kunnen niet rekenen op steun van de Egyptische overheid. Als er medische zorg nodig is, ontbreken de middelen om die hulp te organiseren. Samen met zeven kerken in Caïro maakt stichting Nijlvallei medische hulp mogelijk. Via deze lokale kerken wordt elke zondag voedsel verstrekt aan de vluchtelingen die geen enkel middel van bestaan hebben.
Waarom dit project?
In Egypte worden vluchtelingen als tweederangs burgers beschouwd. En een zorgverzekering kent men er al helemaal niet. Soedanezen die een bestaan willen opbouwen in Egypte zijn daarom volledig afhankelijk van de goodwill van anderen. Het projectteam van Nijlvallei en enkele lokale (Soedanese) kerken willen verschil maken in het leven van deze Soedanese hulpbehoevenden. Ze bieden hulp aan wie geen helper heeft. Het inzetten van (para)medici brengt genezing en een verbeterde kwaliteit van leven. Ook door het voedsel dat wekelijks wordt uitgedeeld.
Impact
Door het projectteam wordt weinig tot geen onderscheid gemaakt in verzoeken om hulp. Mentale problemen van de vluchtelingen bemoeilijken het vragen om hulp. Het team kent een aantal betrouwbare artsen en heeft daarmee goede adviseurs op medisch en financieel gebied. Het effect op de behandelde vluchtelingen is enorm. Een (kleine) medische ingreep of de juiste medicatie maakt een groot verschil. Het verschil tussen blind zijn en zicht hebben, tussen werkeloos zijn en inkomsten hebben, tussen dood en leven.
Wat kunnen we leren?
De vluchtelingen en de moslimgemeenschap daaromheen zien dat ‘de kerk’ helpt. Christenen laten zien dat het bieden van fysieke ondersteuning alles te maken heeft met de grote Heelmeester. Hebben wij oog voor de totale mens, zowel diens geestelijke als lichamelijke gezondheid?