Afgelopen december werd Annejet Hasselaar door de ICF-gemeente van Rotterdam-Zuid uitgezonden naar Marseille. Daar gaat ze samen met anderen in een project van International Teams aan het werk. Wat een aantal jaar geleden begon met een taalcursus Frans, liep uit op missionair diaconaal werk in een van de moeilijkste wijken van Marseille. Annejet vertelt hoe dat is gegaan.

‘Heer, hier ben ik’

Op mijn vijfentwintigste besluit ik om actief aan de slag te gaan met mijn liefde voor de Franse taal. Ik start met een taalcursus in Rotterdam. Ik ben een uitzondering tussen pensionado’s en mensen die hun Frans bij móeten spijkeren voor hun internationale baan. Op de vraag wat mij hier brengt, antwoord ik steevast dat ik gek ben op de Franse taal en die graag vloeiend leer spreken. Steeds denk ik erachteraan: En als God dit wil gebruiken, dan ben ik daarvoor in.

Op de laatste avond van mijn tweede cursus ervaar ik dringend dat ik nog moet vragen waarom een medecursist met zijn gezin naar Zuid-Frankrijk verhuist. Hij vertelt hoe zijn vrouw en hij zich willen inzetten voor een betere leefomgeving in Marseille. Ik houd mij op dat moment met vergelijkbare activiteiten bezig in Rotterdam-Zuid en vind veel herkenning in hun visie. Als ik vraag wat hen inspireert, antwoordt de man: “God.” Verbluft dat we dezelfde God blijken te volgen, praten we nog lang na. Als ik naar huis fiets, blijft één opmerking hangen: “Waarom kom je ons niet eens opzoeken? Misschien wil God wel dat je je Frans in Marseille inzet.”

Verliefd op Marseille

Zo gezegd, zo gedaan. In oktober 2019 kom ik voor het eerst in Marseille. In iets meer dan een week krijg ik de kans om bekend te raken met de verschillende kanten van deze rebelse havenstad. Ik woon een teamweek bij waar ik veel christenen ontmoet die op missie zijn in Marseille. Daarna breng ik met één van hen twee dagen door in de heftigste wijk van de stad, waar drugscriminaliteit alles beïnvloedt. Ten slotte hang ik nog een dag de toerist uit en zie ik Marseille van een veel zonniger kant.

De stad met al haar ruige randen intrigeert me vanaf het moment van aankomst. Het is gek, maar het is alsof ik verliefd ben. Ik voel aan alles dat ik hier op een dag moet zijn. Maar meer dan dat weet ik niet.

Drie jaar (on)geduld

Terwijl ik het proces aan God geef, bedenk ik alvast wanneer ik de stad weer kan bezoeken: voorjaar 2020. Helaas moet ik dit plan annuleren door de pandemie die uitbreekt. Als ik ruim een jaar later nog geen duidelijkheid heb en deuren eerder dicht dan open lijken te gaan, krijgt mijn ongeduld de overhand. God blijft me te stil en ik bedenk dat ik het idee van Marseille loslaat.

Begin 2022 ga ik door een moeilijke, maar leerzame periode, waarin ik leer echt ‘in het nu’ voor God te leven en niet te verlangen naar een andere, betere plek. Dit proces leidt tot een emotioneel moment van overgave en acceptatie van de plek waar God mij op dat moment geplaatst heeft. Precies een week later gaat de deur naar Marseille open. Daarin zie ik Gods leiding. Ik ben er nu van overtuigd dat ik dit proces moest doorlopen en de drie jaar (on)geduld essentieel waren. Gods timing is zoveel beter dan de onze.

God voorziet

Als ik mijn huur opzeg, heb ik nog geen zicht op een woning in Marseille. Alle lijntjes die uitstonden, lopen tot nu toe dood. Vol vertrouwen zet ik toch deze stap. Drie dagen later ontvang ik onverwachts bericht van een dame uit Marseille: “Alléluia, ik heb een woning voor jou.”

En ik had lange tijd nog een andere onzekerheid: Maar wat ga ik dan doen in Marseille? In de maanden voor mijn vertrek bezoek ik de stad met een goede vriendin. Er is een project gestart vanuit de kerk waar mijn Nederlandse vrienden zich bij hebben aangesloten: cultureel buurtcentrum FabricQuai. Een oud restaurant wordt omgetoverd tot huiskamer voor de buurt. Er is gebeden om een extra creatieveling voor het team. Ik kom als geroepen. En wat mooi is: met mijn door God gegeven appartementje woon ik letterlijk om de hoek.

Jezus zichtbaar maken

In samenwerking met de lokale kerk, uitgezonden door International Teams en de CGK-gemeente ICF in Rotterdam-Zuid, zet ik me binnen dit buurtcentrum in voor meer verbinding in de wijk. We bevinden ons op een interessante plek: precies tussen een Joodse en Noord-Afrikaanse buurt, naast de metro en vlakbij een groot verzamelgebouw waar mensen vanuit heel Marseille werken.

We verwelkomen de buurt voor koffie, lunch, tweedehands kleding en een breed aanbod aan creatieve en verrijkende activiteiten. Van uitgestelde koffies voor de dak- en thuislozen voor de deur tot taallessen voor volwassenen en een tweetalige creatieve workshop voor kinderen. Er is voor iedereen wat. Zo maken we Jezus zichtbaar in een wijk en een stad waar de meerderheid van de mensen Hem (nog) niet kent. En dat wordt opgemerkt. “Hier ervaar ik een liefde en vrede die je nergens anders in Marseille op die manier vindt,” zegt een bezoeker.

De kracht van presentie

Tijdens mijn eerste jaar in Marseille heb ik de knoop doorgehakt dat ik hier wil blijven. Ik wil bouwen aan relaties door langdurig aanwezig te zijn. Sinds januari 2024 ben ik terug in ‘mijn stad’ voor de lange termijn. Mijn terugkomst wordt regelmatig met verbazing opgemerkt door Marseillais die zelf het liefst weg zouden willen uit deze stad.

Oog voor het individu

Ik dank God dat ik iets van Zijn liefde mag delen op een plek waar zoveel onrust heerst. En hoe dat soms ook in de kleine dingen zit. Zo loop ik sinds januari dagelijks langs een dakloze jongen van negentien jaar, voor het metrostation. Laten we hem Radu noemen. Regelmatig neem ik iets te eten of drinken voor Radu mee, maar ik merk dat de hand die ik hem steeds geef en het praatje dat we vervolgens maken van veel grotere waarde zijn. Op een plek waar iedereen voorbij snelt, neem ik bewust tijd voor een gesprek. Pas merkte hij op hoe dankbaar hij hiervoor is. Dit gaf mij de kans om te getuigen van mijn drijfveer en hoe God hem ziet. Hij was zichtbaar geraakt!

Bid je mee voor Radu? En bid je mee dat ik nog veel meer van dit soort ontmoetingen mag hebben?

De plek van Radu
Volg mijn verhaal

Wil je op de hoogte blijven? Je kunt je via deze link aanmelden voor mijn Mail uit Marseille. Daarin deel ik de belangrijkste ontwikkelingen, opgedane lessen en gebedspunten. Niet zo’n lezer? Ik deel ook korte video’s van mijn belevenissen op mijn instagrampagina @annejetinmarseille

Deel dit artikel via

Ook interessant voor u